Triptiek van Jan van Scorel (ca. 1535) in sacristie

12-01-2020

De R.K.parochie H. Vitus en H. Willibrord is eigenaar van meerdere kerk- en kunstschatten, antieke  en waardevolle voorwerpen. De kunstvoorwerpen bevinden zich voornamelijk in het kerkgebouw en zijn voor kerkbezoekers permanent zichtbaar zoals de kruiswegstaties en andere schilderijen van Anthonius Brouwer. Een uitzondering hierop dient te worden gemaakt voor de triptiek van Jan van Scorel uit ca. 1535. Dit grote drieluik -ook eigendom van de Vituskerk- is al sedert juni 1968 in langdurig bruikleen afgestaan aan het “Aartsbischoppelijk Museum” te Utrecht, thans Rijksmuseum “Het Catharijneconvent”. Het triptiek staat in het museum permanent opgesteld in de vaste collectie in de Utrechtzaal en is daarmee voor een groot publiek toegankelijk.

Twee jaar geleden is op verzoek van de Vituskerk door het Catharijneconvent een prachtige foto-reproduktie gemaakt van de voor- en achterzijde van het originele schilderij. Onze parochiaan Franz Cornelissen heeft de panelen van de triptiek voorzien van een mooie passende lijst. Tijdens de veertigdagentijd wordt de reproduktie van het drieluik met voorstellingen van de lijdenstijd en kruisiging van Christus in de kerk opgesteld voor meditatie. Buiten de lijdenstijd heeft het triptiek nu een permanente plaats gekregen tegen de muur in de grote sacristie waar het op verzoek door iedereen kan worden bewonderd.

De triptiek wordt door het museum als volgt beschreven:

Jan van Scorel

Drieluik met Kruisiging met meerdere figuren

Jan van Scorel en atelier Utrecht, ca. 1535
cat: ABM s331

Dit drieluik is vervaardigd in het atelier van Jan van Scorel. Zijn werkplaatsassistenten schilderden het grootste deel van het middenpaneel met de kruisiging. De buitenluiken met Christus in Gethsemane en de geseling voerde Jan van Scorel zelf uit.
Oorspronkelijk staat het drieluik met de zijluiken gesloten opgesteld in de kloosterkerk van het kartuizerklooster Nieuwlicht bij Utrecht. Alleen op zon- en feestdagen gaan de zijluiken open en zijn de Kruisdraging, Kruisiging en Opstanding zichtbaar. De voorstellingen op de achterzijde van de buitenluiken zijn dus het grootste gedeelte van het jaar te zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jan van Scorel voor deze luiken zelf de kwast ter hand heeft genomen. Op deze prominente plek zijn ook de opdrachtgevers, twee kartuizermonniken, vereeuwigd.

Ander nieuws

Lezingen – kerkelijke architectuur en liturgie

Gezongen Tientje van de Rozenkrans op 5 april in Heiloo

Relieken H. Bernadette in april naar Nederland

Nieuwsoverzicht